Tvåbarnsliv


Lussekatter
28 november 2007, 09:15
Filed under: mat

Idag ska det bli lussekatter. För 3 år sedan hittade jag det suveräna receptet på aff. Eller hette det kanske föräldranätet då? Jaja, det spelar ingen roll, sedan jag hittade detta recept smakar alla andra lussekatter torrt och tråkigt. Så nu uppmanar jag alla om har tänkt bjuda mig på en lussekatt att genast baka efter detta recept!

MAMMA BULLDEGS SAFTIGA & FLUFFIGA LUSSEBULLAR

50 gr jäst
150 gr riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 gr Gourmet Kesella/Lätt Kesella/Vanilj Kesella
2 pkt saffran
2 dl vit brödsirap
0,5 tsk salt
drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
russin
ägg till pensling
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten. Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tilsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen ”svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!). Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen. Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge! Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

Annonser

7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Ganska likt receptet vi använder 😉

ska vi ta en fika snart? så fort ni är pigga och krya vill säga

Kommentar av Anne

Bakar du inte mjölkfria lussebullar?

Kommentar av Malin

Åh tack! Detta ska jag absolut prova!
Är det ok att kopiera receptet och lägga ut den på min recept sida om jag skriver att jag fått det härifrån?

Kram Cissi

Kommentar av Cissi

anne—> Det tycker jag absolut! Om jag får goda lussekatter så 😉 Din svärmor brukar förresten också baka goda…
malin—>Mormor har redan bakat en massa mjölkfria, så därför blev det inte det. Annars hade jag fått göra en egen sats till honom tror jag för jag måste ha såna här…
cissi–>Har svarat via mail. Prova snarast!

Kommentar av rufelt

bara tänkte, för jag gjorde mjölkfria, men efter ett vanligt recept, men tog sojamjölk och mjölkfritt margarin ist. och saftigare har jag faktiskt inte lyckats få tidigare, inte ens med kesella. Hade en kjölk/äggallergiker på besök i torsdags, så de var även openslade.
Ingen pik alltså!

Kommentar av Malin

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar lussekatter recept

Kommentar av Recept bakrecept

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Snart är det ju jul igen, då blir det massor med bakning. 😀
Fin blogg du har förresten, Kram!
Lussebullar / lussekatter recept

Kommentar av Bakrecept kakor bullar recept scones andra bakverk




Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s



%d bloggare gillar detta: